Imbir – Właściwości zdrowotne / WARTO JEŚĆ?

Imbir lekarski pochodzący z Azji jest znaną rośliną używaną jako przyprawa, jednak bardzo istotne jest także to, że służy on także do celów leczniczych, na co wskazuje bardzo wiele badań naukowych. Imbir można stosować w postaci herbatki imbirowej, kandyzowanego imbiru, piwa imbirowego, sproszkowanego lub świeżego, startego korzenia. Wystarczy mała ilość imbiru, by skorzystać z jego zdrowotnych zalet.

Bardzo wiele badań wskazuje na to, iż imbir ma działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy uważają imbir za obiecującego kandydata w leczeniu m.in. raka piersi, gdyż w badaniach surowy ekstrakt z imbiru selektywnie hamował rozmnażanie komórek nowotworowych; jego działanie przeciwrakowe odnosi się też w przypadku raka wątroby, jajnika, prostaty, skóry czy trzustki. W tym zakresie prowadzone są też badania nad zdolnością imbiru w zahamowaniu raka oraz jego selektywnym niszczeniu komórek nowotworowych przy nietknięciu zdrowych.

Imbir powszechnie stosuje się w wielu dolegliwościach trawiennych. Poprawia trawienie i pomaga w w lepszym przyswajaniu składników odżywczych. Skutecznie radzi sobie z niestrawnością, nudnościami i rozstrojem żołądka. Przy chorobie lokomocyjnej najlepiej stosować go przed podróżą, gdyż wykazuje lepsze działanie zapobiegające niż hamujące. U kobiet w ciąży imbir może być skuteczny przy porannych mdłościach, ale nie powinno się go stosować w tym przypadku czy w okresie ciąży bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne imbiru są doskonałe przy przeziębieniu, grypie i różnych infekcjach. Możemy go używać również do odkażania i odświeżania oddechu. Ponadto pomaga on w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, gdyż ma działanie wykrztuśne. Poza tym podwyższa on także sprawność umysłową, ze względu na poprawę ukrwienia mózgu.

Imbir łagodzi skurcze macicy podczas miesiączki, dlatego z powodzeniem może być używany w przeciwdziałaniu bólu menstruacyjnego. Ponadto imbir znalazł zastosowanie przy bólu głowy, migrenach i bólach stawów (reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie kostno – stawowe), ponieważ związki występujące w tej roślinie blokują działanie prostaglandyn, powodujących stan zapalny. Liczne badania naukowe wykazują, że roślina ta ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych, ale bez efektów ubocznych. Jak pokazują badania imbir też zmniejsza bóle mięśni spowodowane przez wysiłek fizyczny o 25 procent.

Imbir ma też działanie przeciwbólowe przy zastosowaniu zewnętrznym, gdyż zmniejsza ilość neuroprzekaźnika odpowiadającego za przekaz sygnału bólu do mózgu, ale stosowany na skórę może powodować podrażnienie. Kolejną zaletą imbiru jest korzystny wpływ na serce. Jego składniki aktywne mają działanie rozrzedzające krew. Mogą zapobiec tworzeniu się skupisk płytek krwi, które często prowadzą do zakrzepów w tętnicach, a ponadto składniki imbiru zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu. Badania też sugerują, że imbir może pomóc w leczeniu objawów astmy.

Dodawany do dań służy też jako afrodyzjak, ponieważ rozgrzewa i pobudza krążenie.

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI!

Imbiru nie powinny spożywać dzieci do lat 2, powyżej dwóch można podawać go w leczeniu nudności czy bólu głowy, ale trzeba skonsultować się z lekarzem w sprawie właściwej dawki. U dorosłych przyjmuje się, że nie należy przyjmować więcej niż 4 g imbiru dziennie, a kobiety w ciąży nie więcej niż 1 g na dzień.

Imbir może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami, dlatego przy jakiejkolwiek chorobie i przyjmowaniu leków trzeba skonsultować się z lekarzem w kwestii spożywania imbiru, szczególnie osoby z kamieniami żółciowymi, chorobami serca, zaburzeniami krzepnięcia, gdyż imbir może zwiększać ryzyko krwawienia, niskim ciśnieniem ze względu na to, że imbir może obniżać ciśnienie krwi, cukrzycą, ponieważ imbir może powodować obniżenie poziomu cukru we krwi, oraz kobiety w ciąży i karmiące.

Dla większości ludzi imbir jest bezpieczny stosowany w małych dawkach, u niektórych może powodować łagodne objawy niepożądane typu zgaga, wzdęcia czy biegunka, efekty takie są najczęściej związane ze sproszkowanym imbirem.

Lecznicze właściwości imbiru są warte jego docenienia i powszechnego stosowania, dlatego zdecydowanie warto dodawać go do pokarmów, zwłaszcza w okresie jesienno -zimowym. Zapraszam do następnych artykułów.