Kulinarne zastosowanie ziół – Jakich ziół używać w kuchni

Zioła mają wielorakie zastosowania od leczniczych, pielęgnacyjnych do kulinarnych. W tym artykule przedstawię kilka ziół używanych w kuchni poprawiających smak potraw, a także działających zbawiennie na układ pokarmowy.

Kulinarne zastosowanie ziół 

Zioła można dodawać do zup, potraw mięsnych, naleśników, pasztetów, sałatek, jaj, ryb, różnorakich past, potraw owocowych, likierów a także sosów. Nadają one specyficzny smak i są stosowane w różnych ilościach według uznania.

Kilka przykładów ziół stosowanych w kuchni:

ZIELE ANGIELSKIE - ma mocny smak, dodaje się je do zup, ryb i mięs.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA - stosowana jest do ciast, pasztetów, ziemniaków i zup.

KMINEK używa się do kapusty, zup (np. grzybowa) i do smażonych potraw.

KOPER dodajemy do sałatek, ziemniaków, jaj, potraw rybnych i zup.

ROZMARYN nadaje się do zup, dań mięsnych i sosów.

Podobnie TYMIANEK, który używa się do pasztetów, drobiu, wędlin, sosów itp.

Do ciężkostrawnych potraw i tłustych dobry jest MAJERANEK.

GOŹDZIKI możemy użyć do ciast i kompotów.

Do kiszenia kapusty i ogórków nadaje się ESTRAGON.

BAZYLIĘ stosujemy do sałatek, zup i twarożku.

Zioła korzystne na trawienie

Zioła dodawane do dań, oprócz wzmocnienia smaku są korzystne na trawienie. Kminek przeciw wzdęciom, majeranek na zaparcia, gałka muszkatołowa, szałwia, kolendra i koper regulują trawienie, działają łagodząco, imbir ułatwia trawienie, bazylia, tymianek, rozmaryn, pobudzają apetyt i poprawiają pracę układu pokarmowego.

Warto zapoznać się szerzej z możliwościami zastosowań ziół w kuchni, co będzie stanowić urozmaicenie dań oraz korzyści zdrowotne. Zapraszam do następnych artykułów.